Trzy najzdrowsze herbaty. Którą herbatę warto pić i dlaczego? Zdrowe herbaty oczyszczają organizm, obniżają ciśnienie i wspierają odporność. Które herbaty warto pić?
Herbata to napój, który cieszy się popularnością na całym świecie. Istnieje jego wiele rodzajów, dzięki czemu każdy może znaleźć coś dla siebie. Warto jednak wiedzieć, że oprócz smaku herbaty różnią się też właściwościami. Niektóre z nich wspierają trawienie, oczyszczają organizm z toksyn, a inne działają pobudzająco.
:: Rodzaje herbat. Krzewy herbaciane rosną głównie w południowo-wschodniej Azji: w Birmie, Chinach, na Cejlonie. Jest ich wiele odmian i mają różne wymagania w stosunku do uprawy. Krzewy te jednak są delikatne i muszą mieć odpowiednie podłoże oraz nasłonecznienie, by rosnąć. Do najpopularniejszych herbat należą:
. czarna
. biała
. zielona
. czerwona
. żółta
. oolong
:: Właściwości. Herbaty są bogate w przeciwutleniacze, które wspierają detoksykację organizmu i oczyszczanie go z toksyn. Działają również pobudzająco na układ trawienny, przyspieszają metabolizm, łagodzą dolegliwości żołądkowe. Oprócz tego wspierają także układ sercowo-naczyniowy i przyczyniają się do poprawy odporności organizmu.
Czerwona herbata. Miejsce 3. Czerwona herbata (pu-erh) zawiera składniki, które wspierają metabolizm i przyspieszają przemianę materii. Dzięki temu ceni się ją za jej właściwości odchudzające i poleca wszystkim osobom walczącym o szczupłą sylwetkę. Dodatkową zaletą tej herbaty jest obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.
Zielona herbata. Miejsce 2. Zielona herbata to bardzo zdrowy napój, który dostarcza polifenoli, witamin z grupy B, a także substancji działających oczyszczająco i moczopędnie. Jest ceniona za swoje właściwości detoksykujące i wspierające pracę układu trawiennego. Co ciekawe, wbrew powszechnej opinii herbata zielona nie uspokaja, ale pobudza!
Biała herbata. Miejsce 1. Za najzdrowszą uważana jest biała herbata, ponieważ jest wytwarzana z młodych pączków i liści krzewu herbacianego, a jednocześnie najmniej przetworzona. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, a dodatkowo sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej. Powinny po nią sięgnąć osoby, którym zależy na utracie dodatkowych kilogramów.
Jak i jaką herbatę warto pić?
:: Jak pić herbatę? Dlaczego gorąca herbata może zwiększać ryzyko zachorowania? Wyjaśnia się to tym, że gorący napój może uszkadzać błonę śluzową przełyku. W miejscach uszkodzonych natomiast zachodzą niewłaściwe procesy podziału komórkowego, a wskutek tego powstaje nowotwór.
Naukowcy odkryli, że osoby, które piły dziennie więcej niż dwie duże filiżanki herbaty (mniej niż 0,7 litra) o temperaturze wyższej niż 60 stopni Celsjusza, były o wiele bardziej narażone na zachorowanie na raka przełyku. Pamiętajmy. Nie pijmy wrzątku!
Czy to oznacza, że należy całkiem zrezygnować z herbaty? Zdecydowanie nie! Należy po prostu zrezygnować z gorącej herbaty i pić ją nieco chłodniejszą. Podkreślają to autorzy badania, a za nimi rekomenduje to Światowa Organizacja Zdrowia.
Wiele osób lubi pić herbatę, kawę lub inne gorące napoje. Jednak według naszego raportu picie bardzo gorącej herbaty może zwiększyć ryzyko raka przełyku, dlatego wskazane jest poczekać, aż gorące napoje ostygną przed wypiciem - podkreśla główny autor badania, dr Farhad Islami z American Cancer Society.
:: Herbata - właściwości zdrowotne. Herbata, oprócz tego, że jest bardzo lubianym, smacznym napojem, bez którego trudno wyobrazić sobie jesienne wieczory, ma wiele właściwości zdrowotnych.
Przede wszystkim zawiera polifenole - silne przeciwutleniacze orazteaflawinę, która poprawia funkcje poznawcze mózgu oraz przyczynia się do zmniejszenia stężenia cholesterolu we krwi. Ma w sobie także teofilinę, którą stosuje się w leczeniu astmy oskrzelowej.
Picie herbaty pomaga w utrzymaniu zdrowia jamy ustnej. I co ciekawe, najnowsze badania przeprowadzone w Japonii sugerują, że herbata przyspiesza porost włosów - zaznacza specjalista ds. żywienia Ian Marber.
:: Warto pamiętać, że chociaż nie należy pić zbyt gorącej czarnej herbaty, powinniśmy zaparzać ją we wrzątku, inaczej nie będzie smaczna. Czas zaparzania to około 3-5 minut - zbyt długi proces spowoduje, że zacznie uwalniać się tanina, która zneutralizuje działanie teofiliny oraz kofeiny. Ponadto herbata będzie niesmaczna i gorzka.
Jeszcze zdrowsza jest zielona herbata, która ma w składzie galusan epigallokatechiny - związek ten może zapobiegać zawałom serca i udarom mózgu. Jej regularne spożywanie zmniejsza ryzyko miażdżycy i demencji, dobrze wpływa na metabolizm wątroby, stymuluje układ krążenia. Ponadto, ze względu na zawartość przeciwutleniaczy (katechin), może zapobiegać nowotworom. Musimy jednak pamiętać, aby parzyć ją w niższej temperaturze niż czarną - ok. 70-80 stopni przez 2-3 minuty lub 4-6 minut - przy krótszym parzeniu zadziała pobudzająco, przy dłuższym - uspokajająco.
:: Herbata z cytryną. Szkodliwa czy nie? Herbata z cytryną również jest lubiana i powszechnie spożywana - tymczasem również budzi wiele kontrowersji. Na czym polega problem?
Przez to, że herbata jest uprawiana na glebach bogatych w aluminium, zawiera je w swoim składzie. Wysokość stężenia jest zależna od gatunku. Wbrew pozorom, aluminium samo w sobie nie jest dla nas szkodliwe - nasz organizm nie potrafi go przyswoić. Poza tym większość pozostaje w pędach herbaty, czyli w fusach, a niewielka część przechodzi do naparu.
Niestety, kiedy dodajemy cytrynę, sytuacja się zmienia. Sok dodany do gorącej herbaty sprawia, że w herbacie powstaje cytrynian glinu, który jest lepiej przyswajalny dla naszego organizmu. Cytrynian glinu jest dla nas toksyczny, odkłada się w komórkach organizmu. Naukowcy podejrzewają, że w związku z tym herbata z cytryną może przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera.
Jak uniknąć problemu? Żeby powstał cytrynian glinu, musimy dodać sok do gorącej herbaty, która się parzy. Dodajmy więc cytrynę do zaparzonej herbaty, w której nie ma już fusów - ani torebki z herbatą - i która zdążyła już przestygnąć. Pozwoli to też zatrzymać w kubku wartościową witaminę C.
:: Herbata na odchudzanie? Jem normalnie, a tyję - dlaczego? Pytanie takie zadają sobie setki tysięcy osób w naszym kraju. Naprawdę dbają o prawidłową dietę, nie przejadają się, ograniczają słodycze i... dalej przybierają na wadze. W większości takich przypadków przyczyną jest spowolniony metabolizm energetyczny. U wielu osób zjawisko to narasta wraz z wiekiem i nie odpuszcza tak łatwo. Najczęściej przyczyną jego powstawania jest nieodpowiednia ilość pewnych składników pokarmowych (witaminy i minerały), które są ważne dla prawidłowego spalania pokarmu w komórkach.
Co to jest metabolizm energetyczny? Często możesz spotkać się z tym określeniem. Co ono oznacza? Bardzo upraszczając: kiedy składniki pokarmowe dotrą do komórki, są "spalane" w skomplikowanych reakcjach chemicznych. Jednym z efektów tego procesu jest wytwarzanie energii. To dzięki nieustannej pracy miliardów komórek naszego ciała mamy energię do poruszania się, myślenia, trawienia, widzenia, czucia i wszystkich innych procesów życiowych.
Mniej energii to ciągłe poczucie zmęczenia, to odpoczynek, który nie przynosi pełnej regeneracji, ospałość, szybkie męczenie się, itp. Oczywiście ma to też wpływ na psychikę i sprawność umysłową.
Posłużmy się tutaj bardzo dużym ale obrazowym uproszczeniem: spożywasz pokarm i dostarczasz w nim, nazwijmy to umownie: 100 jednostek energii. Jeżeli twój metabolizm energetyczny działa sprawnie, pokarm ten jest spalony (zmetabolizowany) w komórkach i powstaje z niego 100 jednostek energii dla twoich funkcji życiowych. Masz dużo sił i nie przybierasz na wadze.
Jeżeli jednak metabolizm jest przytłumiony (spowolniony), powstanie np. 50 jednostek energii do twojej dyspozycji - czyli masz o połowę mniej sił. Pozostałe 50 jednostek zostanie zmagazynowane jako tłuszcz lub "wyrzucone" jako różnego rodzaju złogi. W efekcie, choć jesz prawidłowo, nie tryskasz energią i jeszcze do tego przybierasz na wadze.
Zakwaszony organizm to słaby metabolizm. Jedną z najczęstszych przyczyn osłabienia metabolizmu energetycznego jest brak w organizmie odpowiedniej ilości minerałów zasadowych: wapń, potas, magnez, cynk. Są one bardzo istotne w procesach spalania pokarmu w komórkach. Przez miliony lat ewolucji człowiek odżywiał się przede wszystkim pokarmem roślinnym bogatym w działające zasadowo cytryniany. Związki te są bogate właśnie w magnez, potas, wapń i cynk. Obecnie wiele osób spożywa zbyt małą ilość warzyw i owoców, co powoduje zakwaszenie organizmu, a to bardzo niekorzystnie wpływa na metabolizm energetyczny. Dlaczego? Ponieważ cytryniany są podstawą skomplikowanego łańcucha reakcji chemicznych, tzw. cyklu Krebsa, w którym w komórce z pokarmu wytwarzana jest energia.
:: Herbata dla odchudzenia? Bardzo ciekawym produktem jest Herbata Chi. Została ona stworzona z myślą o dodawaniu orzeźwienia i nowej energii do życia poprzez pobudzanie metabolizmu energetycznego - "chi" (czytaj "czi") w Chinach oznacza "energia życia". Dzięki zawartości magnezu oraz witamin C, B2 i B3, Herbata Chi wspiera prawidłowy metabolizm energetyczny (wytwarzanie energii) i redukcję poczucia zmęczenia.
Ponadto, zawiera też dwanaście harmonijnie zbilansowanych ekstraktów roślinnych, w tym z zielonej herbaty oraz zielonej kawy, herbaty mate, guarany, aceroli i ashwagandhy (zwanej też indyjskim żeń-szeniem). Ekstrakty te mają korzystny wpływ na wątrobę, która jest ważna w spalaniu tłuszczów. Herbata Chi hamuje apetyt
Okazuje się, że takie zestawienie składników ma dodatkowy efekt - pita pomiędzy posiłkami i wraz z nimi, Herbata Chi hamuje apetyt. Z jednej strony, składniki pobudzają metabolizm energetyczny i dają zastrzyk energii, więc jemy mniej, z drugiej, wspomagają one wątrobę i sprawiają, że nie mamy poczucia nadmiernego głodu lub ochoty na podjadanie między posiłkami. Czujesz, że chcesz znowu sięgnąć po przekąskę - napij się Herbaty Chi. Jeżeli chcesz wspomóc kontrolę masy swego ciała, traktuj ją jako główny napój w ciągu dnia.
Zaletą Herbaty Chi jest to, że można pić ją na gorąco i na zimno. Ponadto, ma ona aż o 99% obniżoną ilość aluminium (zwykła herbata zawiera sporo tego pierwiastka).
:: Herbata a tłuszcz trzewny. Tłuszcz trzewny to tkanka tłuszczowa, która otacza narządy wewnętrzne (trzustkę, nerki, wątrobę) i w przeciwieństwie do tłuszczu podskórnego, który widzimy na swoim brzuchu, jest niewidoczny. Jednak osoby, których problemem jest obwód talii, powinny wiedzieć, że z dużym prawdopodobieństwem ich problemem jest również nadmiar tłuszczu trzewnego.
Tkanka tłuszczowa trzewna (ang. visceral adipose tissue, VAT) charakteryzuje się wysoką aktywnością metaboliczną. Zawiera więcej komórek nerwowych i naczyń krwionośnych niż tkanka podskórna. Co istotne, tkanka tłuszczowa wisceralna jest ściśle powiązana z wydzielaniem insuliny. Wytwarza hormony i może być groźna dla zdrowia, przyczyniając się do rozwoju takich schorzeń jak niealkoholowe stłuszczenie wątroby, cukrzyca typu 2, choroby serca, a nawet udar.
Zdaniem badaczy tłuszcz wisceralny jest dużym zagrożeniem tak jak tkanka podskórna. Co gorsza jednak, pozbycie się tłuszczu trzewnego nie należy do łatwych.
Badacze odkryli, że pomóc może pewien napój. To herbata oolong – za spalanie tłuszczu odpowiedzialne są obecne w naparze z jej liści katechiny. Zdaniem badaczy herbata szmaragdowa może pomóc w walce z tłuszczem wisceralnym.
Czym są katechiny? Naukowcy w trakcie badania przez 12 tygodni podawali ochotnikom napój zawierający 609,3 mg katechiny. Kontrolowali masę ciała badanych, procentowy udział tkanki tłuszczowej i obwód brzucha. Okazało się, że napoje z dużym stężeniem katechiny wpłynęły korzystanie na zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej w newralgicznym miejscu.
Katechiny należą do polifenoli – najsilniejszych roślinnych przeciwutleniaczy, obecnych także w czerwonym winie, czekoladzie, ale nawet i warzywach. Wykazują szereg właściwości prozdrowotnych:
. opóźniają procesy starzeniowe w organizmie,
. mają działanie przeciwzapalne,
. niwelują działanie wolnych rodników,
. zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca i chorób układu krążenia,
. działają antynowotworowo i przeciwmutagennie,
. obniżają poziom glukozy we krwi.
Szmaragdowa herbata (herbata oolong)– jakie są jej właściwości i komu jest polecana? O zielonej, czerwonej i czarnej herbacie słyszał każdy. Ostatnio jednak coraz częściej mówi się o jej szmaragdowej odmianie, zwanej także oolong czy ulung. Nie tylko pięknie wygląda i dobrze smakuje, ale i wykazuje właściwości prozdrowotne. Sprawdź, dlaczego powinieneś dodać ją do swojej diety.
Szmaragdowa herbata odchudza. Szmaragdowa herbata oolong powstaje w wyniku wyjątkowego procesu fermentacji liści i dlatego posiada właściwości herbaty Pu erh (czerwonej), natomiast kolor naparu powstaje jak w herbacie zielonej. Uprawiana jest na wyżynach Tajwanu oraz w Chinach, w prowincji Fujian, Anxi i Guang Dong. Od wieków znane są jej właściwości lecznicze.
Napój odchudza – herbata pita regularnie podkręca metabolizm, powodując szybsze spalanie tkanki tłuszczowej. Odpowiedzialna jest za to moczopędna teina, która przyspiesza wydalanie płynów z organizmu. W jej składzie znajdziemy także katechiny – antyoksydanty, które stymulują przetwarzanie energii na ciepło.
Smaczne liście pozytywnie wpływają także na pracę wątroby. Obniżają poziom złego cholesterolu, tym samym zapobiegając jej stłuszczeniom. Oczyszczają również tętnice ze złogów, co wspomaga układ krwionośny. Potwierdzają to wyniki badań ekspertów z Uniwersytetu Kolorado opublikowane w magazynie „International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders”.
Szmaragdowa herbata chroni przed rakiem. Szmaragdowe płatki są źródłem silnych antyoksydantów, które hamują namnażanie się wolnych rodników – czyli tych odpowiedzialnych za procesy starzenia się organizmu. Właśnie dlatego niektórzy uważają, że picie szmaragdowej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowalności na nowotwory. Zawarte w niej przeciwutleniacze naturalnie wzmacniają układ immunologiczny człowieka. To nie hipotezy - do takich wyników doszli naukowcy z Centrum Medycznego przy Uniwersytecie Maryland.
Dobra wiadomość dla diabetyków – w szmaragdowych liściach znajdziemy także polifenole odpowiedzialne za kontrolowanie poziomu glukozy we krwi. Picie herbaty zmniejszy więc ryzyko wystąpienia cukrzycy.
:: Parzenie szmaragdowej herbaty. Łyżeczkę liści zalewamy jedną szklanką wody mineralnej. Optymalna temperatura wody wynosi 90-100 stopni Celsjusza. Zaparzamy je przez ok. trzy minuty, a następnie wyjmujemy z naparu. To ważne - od sposobu przygotowania szmaragdowej herbaty zależy jej cała moc.
:: Gdzie kupić herbatę szmaragdową i kiedy najlepiej pić? W składzie szmaragdowej herbaty znajdują się taniny – substancje, które hamują przyswajanie się żelaza. Właśnie dlatego naparu nie należy pić podczas posiłków. Po herbatę najlepiej sięgać na godzinę przed lub po jedzeniu – codziennie!
Herbatę szmaragdową Oolong znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością lub tych w internecie. Za 50 gramowe opakowanie zapłacimy ok. 10 zł.
:: Odpowiednia podaż płynów w ciągu dnia wpływa pozytywnie na funkcjonowanie organizmu. Około 2/3 powinna stanowić woda. Pozostała część zapotrzebowania może być pokryta poprzez spożycie ulubionego rodzaju herbaty.
Doniesienia pochodzące ze źródeł naukowych sugerują, że „szmaragdowa” herbata, zwana oolong, zawiera podobny skład katechin do herbaty zielonej, wykazuje więc pewne właściwości antyoksydacyjne, hipolipemiczne, obniża ryzyko sercowo-naczyniowe i wpływa korzystnie na gospodarkę węglowodanową.
Jednak to zielona herbata została dotychczas bardziej szczegółowo przebadana. Charakteryzuje się silnym działaniem prozdrowotnym. Jest też łatwiej dostępna dla konsumenta.
Należy pamiętać, że w racjonalnym sposobie odżywiania najważniejszy jest zdrowy rozsądek, ponieważ nawet nadmiar herbaty (a dokładnie kofeiny) może spowodować wystąpienie objawów niepożądanych, np. problemów żołądkowo-jelitowych, odwodnienia, rozdrażnienia, zaburzeń snu - informują dietetycy, eksperci żywienia.
:: Czy wiesz, że ostropest plamisty to naturalny środek, który skutecznie regeneruje i oczyszcza wątrobę z toksycznych substancji, a także chroni ten narząd przed szkodliwymi skutkami picia alkoholu. Swoje prozdrowotne właściwości ostropest zawdzięcza sylimarynie. Związek ten wykazuje działanie przeciwzapalne, odtruwające, żółciopędne i żółciotwórcze.
Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym sylimaryna chroni organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Ostropest w postaci tabletek, suszu lub olejku możemy bez problemu kupić w aptece, sklepie zielarskim czy sklepie ze zdrową żywnością.
Mniszek lekarski. Kolejna roślina, która działa korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie wątroby to mniszek lekarski. Wpływa także pozytywnie na układ nerwowy, trawienny, odpornościowy, kostny i reguluje stężenie cukru we krwi. Roślina zawiera witaminę A, C, D, witaminy z grupy B, inulinę, potas, magnez i żelazo. Mniszek lekarski jest również popularnym składnikiem diet odchudzających.
Karczoch jest świetnym dodatkiem do pizzy, dań mięsnych, sosów, sałatek i wielu innych potraw. Ta niezwykle zdrowa roślina może być również spożywana w postaci suplementów. W karczochach znajdziemy cenne składniki, takie jak kwas chlorogenowy, niacyna, inulina i cynaryna. Te elementy sprawiają, że regularne spożywanie karczochów wspiera naszą wątrobę i oczyszcza cały organizm.
Jakie działanie prozdrowotne ma zielona herbata?
ResponderEliminarBadania naukowe potwierdzają liczne działania prozdrowotne zielonej herbaty. Przede wszystkim ma silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki obecności katechin. Picie jej może obniżać ryzyko wystąpienia niektórych chorób, a także wspomagać ich leczenie.
Picie zielonej herbaty:
. chroni przed wystąpieniem chorób układu sercowo-naczyniowego
. zmniejsza ryzyko nowotworów, m.in. raka piersi, przełyku, jamy ustnej, wątroby, jelita grubego oraz endometrium
. zapobiega chorobom neurodegeneracyjnym, w tym chorobie Alzheimera i Parkinsona
. zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób wątroby
wspomaga odchudzanie
. zapobiega cukrzycy typu 2 oraz pomaga w leczeniu już istniejącej choroby
. pobudza pracę mózgu
. relaksuje i poprawia samopoczucie.
Dlaczego picie zielonej herbaty na noc jest korzystne?
ResponderEliminarChoć prawdą jest, że żaden pokarm nie zdziała cudów, zwłaszcza że organizm każdego z nas jest nieco inny, to eksperci twierdzą, że picie naparu zielonej herbaty na noc może sprawić, że odniesiemy z tego sporo korzyści, a rano obudzimy się w dobrej kondycji. Bo również podczas snu organizm czerpie korzyści z picia tego napoju. Które z nich są najważniejsze?
. Zapobiega starzeniu się skóry i leczy trądzik – sprawiają to antyutleniacze obecne w naparze oraz właściwości ściągające zielonej herbaty. Może ona być więc naturalną alternatywą dla chemicznych składników, jakie zawierają preparaty nakładane na skórę.
. Pomaga spalać tłuszcz podczas snu – dzieje się tak dzięki temu, że zielona herbata przyspiesza metabolizm. To szczególnie ważne dla osób odchudzających się, które są na diecie.
. Uspokaja i łagodzi niepokój – dzięki obecności antyoksydantów (katechin) wycisza aktywność układu nerwowego, w tym mózgu, dzięki czemu wieczorem łatwiej jest zasnąć. W przypadku kłopotów ze snem zieloną herbatę należy zaparzyć w specjalny sposób.
Herbata z pierwszego parzenia jest idealna na rano.
Natomiast na noc najlepiej więc wypić zieloną herbatę z drugiego lub trzeciego parzenia.
Pamiętaj też, by liści zielonej herbaty nie zalewać wrzątkiem – woda powinna mieć maksymalnie 90 st. Celsjusza. Czas parzenia to zaledwie 1-3 minuty.
Jak parzyć zieloną herbatę na noc?
Aby właściwie korzystać z właściwości zielonej herbaty, warto wiedzieć, że można (i trzeba) ją parzyć więcej niż raz z tych samych liści – można z nich zrobić aż trzy napary.
A także że pierwszy i kolejne różnią się swoim działaniem.
Przede wszystkim pierwsze parzenie zielonej herbaty daje napój o innym smaku niż kolejne – napar jest bardziej intensywny, poza tym ma działanie pobudzające (dzięki większej zawartości teiny).
Drugi i trzeci napar zielonej herbaty natomiast działają relaksująco, bo z liści wydobywa się więcej cennych antyoksydantów.