Szukaj tematu w zasobach archiwum

viernes, 3 de julio de 2020

Siemię lniane, słonecznik, sezam, czarnuszka

Najzdrowsze nasiona to siemię lniane, słonecznik, sezam i czarnuszka. To bomba zdrowia. Mała, niepozorna garść nasion kryje w sobie moc składników mineralnych oraz witamin. Poza wartościami odżywczymi, niewątpliwą zaletą tych „maleństw” jest fakt, że można je z łatwością włączyć do codziennej diety.

Oto cztery nasiona, które warto chrupać na co dzień.

Najzdrowsze nasiona: siemię lniane – nie tylko na problemy żołądkowe
Siemię lniane to nic innego jak nasiona lnu zwyczajnego, posiadające nie tylko wartości odżywcze, ale i właściwości lecznicze. Nasiona te są przede wszystkim źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, skutecznie obniżających tzw. zły cholesterol i działających przeciwmiażdżycowo. Co ciekawe, zawierają one niemal tyle samo wspomnianych kwasów co ryby, mimo, że to produkt roślinny.

Siemię lniane jest ponadto bogate w lignany, czyli przeciwutleniacze zmniejszające ryzyko zachorowania na raka, a także wpływające zbawiennie na układ nerwowy. Dzięki wysokiej zawartości błonnika siemię działa też dobroczynnie na nasz układ pokarmowy, regulując jego prawidłowe funkcjonowanie.

Ponadto to cenne źródło witaminy E, cynku, magnezu i żelaza.

Siemię lniane w kuchni: nasiona lnu można jeść na surowo, jak również po obróbce termicznej. To doskonały dodatek do jogurtów, musli, koktajli, zup i sosów. Podczas wypieków można częściowo zastąpić nimi mąkę. Sprawdzają się też w formie naparu – zwłaszcza na dolegliwości żołądkowe

Najzdrowsze nasiona: słonecznik – łuskaj na zdrowie
Nasiona słonecznika to nie tylko smaczna przekąska. Słonecznik to bogactwo białka, żelaza, kwasu foliowego, błonnika, witamin A, D, E oraz tych z grupy B. Pestki słonecznika są też źródłem przeciwutleniaczy – mają ich cztery razy więcej niż jagody czy orzechy. Obecny w nasionach magnez wzmacnia mięśnie, uspokaja i poprawia koncentracje, a selen i kwas foliowy wpływają pozytywnie na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Z kolei fosfor i wapń wzmacniają kości i zęby oraz pozwalają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Podobnie jak siemię lniane, nasiona słonecznika są też źródłem kwasów wielonienasyconych chroniących nas przed chorobami układu krążenia oraz wspomagających trawienie.

Słonecznik w kuchni: nasiona słonecznika sprawdzają się jako chrupiąca przekąska oraz smaczny dodatek do sałatek i musli, domowego pieczywa, czy panierki do mięsa i ryb. Z nasion można też wyczarować pyszne pasty do pieczywa.

https://kliknijwzdrowie.pl/najzdrowsze-nasiona-siemie-lniane-slonecznik-sezam-czarnuszka-wlacz-je-do-diety/?fbclid=IwAR2mc53AuNETTywCqmlN2potqEotqfCyAV7Eje47mHk7ZeN1Ej3jTiAhGwo

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Popularne posty