Szukaj tematu w zasobach archiwum

miércoles, 5 de septiembre de 2018

Zielona kawa dla zdrowia

Zielona kawa – dlaczego warto ją pić? Niepalone ziarna kawy zawierają kwas chlorogenowy i kofeinę, które posiadają szereg właściwości szczególnie cennych dla osób uprawiających sport i dbających o linię. Zielona kawa przeciwdziała też niektórym chorobom.

Czym jest zielona kawa? Zielona kawa to ten sam napój, który pijemy na co dzień. Różnica polega tylko na tym, że w przypadku czarnej kawy ziarna poddawane są procesowi palenia. W jego wyniku poziom kwasu chlorogenowego znacząco się obniża. To właśnie dlatego osobom chcących zgubić zbędne kilogramy zaleca się picie zielonej kawy.

Zielona kawa na odchudzanie. Kwas chlorogenowy, w połączeniu z kofeiną to naturalny spalacz tłuszczu. Picie filiżanki zielonej kawy dziennie skutecznie podkręca metabolizm, a także ogranicza wchłanianie glukozy, dzięki czemu nadwyżki energetyczne z posiłków nie odkładają się w postaci tłuszczu. Oczywiście nawet duże ilości zielonej kawy nie poradzą sobie z bardzo niezdrową, kaloryczną dietą. Napój sprawdzi się w przypadku niewielkich nadwyżek oraz wtedy, gdy jemy racjonalnie, a wskaźnik wagi nie chce się obniżyć. Aby wzmocnić odchudzające działanie zielonej kawy należy zrezygnować z diety wysokotłuszczowej.

Oprócz utraty dodatkowych kilogramów zielona kawa zapewnia jeszcze jedną korzyść dla sylwetki: zmniejsza cellulit.

Napój idealny dla sportowców. Napar z zielonej kawy dodaje energii, pobudza, zwiększa wytrzymałość i ułatwia podejmowanie wysiłku podczas treningu. Gdy wypijemy go przed ćwiczeniami więcej czasu upłynie do momentu, gdy poczujemy zmęczenie. Zielona kawa pomaga więc budować kondycję i osiągać coraz lepsze wyniki w sporcie. By wzmocnić jej działanie można przygotować napar z ziaren zielonej i czarnej kawy. Wtedy zapewnimy sobie zastrzyk kwasy chlorogenowego i większą dawkę kofeiny (niepalona kawa zawiera jej znacznie mniej).

Zielona kawa dla zdrowia. Ziarna zielonej kawy zawierają antyoksydanty zwalczające wolne rodniki, odpowiedzialne za szereg chorób, w tym nawet nowotworów. Ponadto zawarty w naparze kwas chlorogenowy ma korzystny wpływ na wątrobę, zwiększa odporność, a także działa przeciwzapalnie. Zielona kawa obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i obniża poziom złego cholesterolu. Hamuje także rozwój kamieni żółciowych u mężczyzn.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Popularne posty