Zdrowotne właściwości piwa. Piwo towarzyszy nam już od czasów Mezopotamii – najstarsze zapiski dotyczące produkcji piwa datuje się na 4000 lat p.n.e. Jest to trzeci (po wodzie i herbacie) najpopularniejszy napój na świecie. Jego smakowe i rozrywkowe walory są niewątpliwie wszystkim znane, niewiele osób wie jednak, że spożywane z umiarem ma szereg zdrowotnych właściwości!
Zbawienne przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze (antyoksydanty) to grupa substancji wspierających naturalne mechanizmy obronne człowieka. Powszechnie uważa się, że zapobiegają licznym chorobom – nowotworom, chorobie niedokrwiennej serca a nawet chorobie wysokościowej. Jak się okazuje, nasz ulubiony trunek ma ich naprawdę wiele – naukowcy z Uniwersytetu Waszyngtona wykazali, że piwo zawiera tyle samo antyoksydantów co czerwone wino, tak bardzo znane ze swojego dobroczynnego wpływu na zdrowie. Antyutleniacze wstrzymują proces starzenia się komórek i regenerują zmęczone mięśnie, dlatego jedno piwo dziennie nie zaszkodzi nawet sportowcom.
Zadbajmy o układ moczowy. Niektórych może zdziwić, że niskoprocentowe piwo jest (oczywiście w niewielkich ilościach około 250 ml) zalecane przez lekarzy jako lekarstwo na schorzenia przewodu moczowego, w celu zapobiegania tworzenia się kamieni nerkowych oraz w stanach przed i pooperacyjnych pęcherzyka żółciowego. Piwo jest silnie moczopędne, pozwala więc na stałe oczyszczanie naszego organizmu i wypłukiwanie z niego szkodliwych substancji powstałych na skutek procesu przemiany materii.
Zdrowe serce piwosza. W marcu 2008 roku naukowcy z National Institutes of Health opublikowali wyniki badań, z których wynika, że regularne i umiarkowane picie może chronić mężczyzn przed śmiercią z powodu nadciśnienia tętniczego. Statystycznie mężczyźni, którzy spożywają alkohol 120 do 365 dni w roku o 20% rzadziej umierają na nadciśnienie tętnicze niż mężczyźni, którzy piją maksymalnie 36 dni w roku.
Oczywiście trzeba jednak pamiętać, że brak umiarkowania nie prowadzi do żadnych zdrowotnych skutków – mężczyźni, którzy wypijali ponad pięć drinków na dzień w okresie pełnego uzależnienia od alkoholu mieli 30% większą szansę na zapadnięcie na chorobę serca.
Piwo i kardiologia. Piwo z dużą zawartością chmielu zawiera związki polifenoli, odpowiedzialne za obniżanie cholesterolu i zapobieganie miażdżycy.
- Alkohol, w tym piwo, w odpowiedniej ilości podnosi poziom lipoprotein o dużej gęstości lub HDL, znanych też jako dobry cholesterol - mówi dr R. Curtis Ellison, szef katedry medycyny prewencyjnej i epidemiologii zdrowotnej w Boston University School of Medicine. – Ludzie powinni zrozumieć, że regularne spożywanie niewielkich ilości alkoholu zmniejsza zagrożenie chorobami związanymi ze starzeniem się.
Bezstresowa stymulacja. W szyszkach chmielu znajdują się żywice, lupulina i humulina, substancje wykorzystywane przez współczesną medycynę do leczenia objawów nerwicy oraz bezsenności. Piwo redukuje stres, odpręża i pozwala na rozładowanie psychicznego przemęczenia.
Według badań opublikowanych w tygodniku Amerykańskiego Towarzystwa Medycznego w 2003 roku, dorośli w wieku powyżej 65 lat, którzy wypijali od jednej do sześciu szklanek alkoholu na tydzień, są mniej zagrożeni demencją starczą, niż abstynenci lub alkoholicy.
Trzy lata później, w dzienniku American Heart Association ukazał się raport wykazujący, że kobiety, które piją jednego lub dwa drinki dziennie mają lepsze zdolności percepcyjne.
Piwo a libido. Według Czeskiego Centrum Medycznego dwa jasne pełne piwa dziennie dla mężczyzn i jedno w przypadku kobiet podnoszą intensywność przeżyć seksualnych. Przy takiej ilości piwa dziennie impotencja raczej niestraszna, lekarze przyznają, że picie tego alkoholu zmniejsza ryzyko zatorów w żyłach i tętnicach.
Piwo rozluźnia i powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, co może mieć duży wpływ na erekcję partnera. Dodatkowo odpowiednia ilość alkoholu pozwala wyzbyć się nieśmiałości i zrelaksować, co przekłada się na większe zadowolenie ze współżycia.
Przepis na mocne kości. Hiszpańscy naukowcy przebadali prawie 2 tysiące kobiet w różnych grupach wiekowych – najpierw spytano je o ilości spożywanego alkoholu, następnie zbadano ich ręce przy pomocy ultradźwięków. Wyniki były dość zaskakujące – okazało się, że te kobiety, które regularnie piją piwo, mają mocniejsze i gęstsze kości niż ich niepijące koleżanki. Wynika to z faktu, że piwo jest jednym z najpowszechniejszych źródeł krzemu – pierwiastka odpowiedzialnego za spowolnienie procesu degeneracji kości i pomoc przy ich odbudowie (np. przy złamaniu). Aby uniknąć osteoporozy, wystarczy pół litra piwa dziennie.
Lepsze trawienie. Piwo zawiera witaminę B1, która odpowiedzialna jest za przyspieszanie procesu trawienia, zwłaszcza tłuszczów i węglowodanów. Podobnie działają obecne w piwie ryboflawina i niacyna (witamina PP), mające nieocenione działanie pobudzające na soki żołądkowe i funkcje przewodu pokarmowego. Natomiast dzięki szyszkom chmielu napój ten ma właściwości izotoniczne, czyli wyrównuje ciśnienie międzykomórkowe i hipotoniczne, co ułatwia organizmowi przyjmowanie substancji odżywczych.
Ukojenie dla kobiet. Jedna szklanka dziennie (także piwa bezalkoholowego) może powodować wzrost estrogenów w organizmie, co dla kobiet w okresie menopauzy może okazać się prawdziwym darem losu, pozwalając złagodzić nieprzyjemne objawy. Piwo jest doskonałą odżywką po przebytych operacjach i koi w okresie pochorobowym, pobudza apetyt i dostarcza witamin. Choć matki karmiące nie powinny pić alkoholu, to mogą zastanowić się nad regularnym spożywaniem piwa bezalkoholowego – podnosi ono poziom hormonu regulującego wydzielanie mleka (prolaktyny).
Chwila dla urody. Już średniowieczne damy uważały piwo za źródło młodości. Urządzały sobie piwne kąpiele, które swoją popularność mają i dziś, szczególnie u naszych południowych sąsiadów, Czechów.
Piwo jest bardzo bogate w witaminy z grupy B, które mają bardzo dobroczynny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Dodatkowo piwo świetnie odblokowuje pory pozwalając pozbyć się skórnych niedoskonałości, a zawarty w nim dwutlenek węgla pobudza krążenie krwi. Drożdże piwne mają wpływ na gładkość i delikatność skóry, dodatkowo regulują pracę gruczołów łojowych i pomagają przy infekcjach.
Niejednokrotnie można usłyszeć, ze nasze babcie myły włosy w piwie. Nie jest to bezzasadne – wyciąg z chmielu jest bardzo bogaty w olejki eteryczne, flawonoidy i garbniki, co działa na włosy wzmacniająco i zmniejsza ryzyko przetłuszczania. Piwo poprawia także połysk włosów i ułatwia ich układanie. Najlepsze efekty przynosi przepłukanie głowy piwem w trakcie mycia, po spłukaniu szamponu.
Piwo stosowane jest również jako składnik maseczek upiększających oraz toników do cery tłustej – wystarczy zmieszać je z awokado, miodem i octem jabłkowym (w przypadku maseczki) lub z octem jabłkowym i oliwą zmieszanymi z wodą (tonik) a następnie regularnie stosować na oczyszczoną skórę twarzy.
A na jesień, zimę i przeziębienia? Warto zrobić sobie grzane piwo (tzw. grzańca) z cytryną, miodem, sokiem malinowym i / lub imbirem.
Oto składniki i sposób przygotowania. Piwo - 0,5 l; miód 1,5 łyżki; sok malinowy 1,5 łyżki; cytryna - 1 plaster, oraz można kawałek plasterek, lub pół imbiru lub imbir mielony. Piwo podgrzewamy, nie gotować, a następnie dodajemy miód, plaster cytryny, można i dwa, i sok malinowy, po czym dokładnie mieszamy, a jeśli ktoś woli można dodać imbir troszkę - i mamy idealny napój na przeziębienia, rozgrzewający i napotny.
Piwo podgrzać na małym ogniu, nie gotować. Gdy będzie ciepłe zestawić z ognia i dodać łyżkę miodu, plaster cytryny, lub / i sok malinowy i wymieszać, wlać do kufla. Piwo w tej postaci jest dobre na przeziębienie, dobrze wygrzewa organizm. Są tacy co radzą, by do piwa dodać jeszcze, można 1 kieliszek spirytusu, będzie mocniejsze. Ale to zależy jak kto lubi i jaki ma gust.
Poza doskonałym smakiem i nieocenioną wartością przy kontaktach towarzyskich, piwo ma również dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Należy jednak pamiętać, że wszystkie te walory idą w parze z umiarkowaniem. Nadużywanie alkoholu nigdy nie będzie miało pozytywnego skutku na organizm.
Zdrowotne właściwości piwa: chroni przed zawałem, demencją, osteoporozą, kamicą nerkową. Dla wielbicieli piwa nadeszła dobra passa. Ostatnio naukowcy regularnie donoszą o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych tego bursztynowego trunku.
Magazyn "Hoy" przedstawia osiem głównych korzyści dla zdrowia płynących z picia piwa: od zwalczania bezsenności po walkę z kamieniami nerkowymi - wszystko oczywiście pod warunkiem nienałogowego (i nienadużywania) spożywania trunku.
Piwo najczęstsze ma skojarzenia z "brzuchem piwnym" i niekoniecznie najlepszą kondycją. Okazuje się jednak, że piwo ma zdrowotne właściwości jeśli jest wypijane z umiarem.
Zdrowotne właściwości piwa: na przeziębienia, wzmacnia odporność. Ciepłe piwo okazuje się bardzo dobrym remedium na przeziębienia - wykorzystywany do produkcji piwa jęczmień polepsza krążenie krwi i aktywizuje oddychanie komórkowe. Piwo działa też zbawiennie na bóle stawów i ogólnie wzmacnia system odpornościowy. Do takiego ciepłego napoju warto dodać parę łyżek miodu.
Zdrowotne właściwości piwa: ułatwia zasypianie. Z racji zawartości kwasu nikotynowego i laktoflawiny piwo jest sprzymierzeńcem w walce z bezsennością. Na dobry sen zbawiennie wpływają też witaminy i minerały znajdujące się w drożdżach. Efekty przychodzą często szybko - niejednemu oczy zamykają się zanim dokończy kufel piwa.
Zdrowotne właściwości piwa: hamuje rozwój osteoporozy. Regularne spożywanie piwa pomaga łatwiej przejść przez menopauzę oraz zahamować jej częste następstwo czyli osteoporozę. Piwo zawiera flawonidy - antyoksydanty wpływające na wzrost kalcytoniny czyli hormonu spowalniającego uwalnianie wapnia z kości.
Zdrowotne właściwości piwa: chroni przed zawałem. Bursztynowy trunek ma również chronić przed zawałami - w przypadku piwoszy ryzyko zawału jest od 40 do 60 procent mniejsze niż u osób nigdy nie pijących. Zawarte w napoju drożdże zapobiegają problemom krążenia i zakrzepom krwi. Regularnie wypijane piwo podwyższa poziom tzw. dobrego cholesterolu i pomaga zwalczyć ten zły.
Zdrowotne właściwości piwa: zmniejsza ryzyko demencji. Badacze z hiszpańskiego Uniwersytetu Alcalá de Henares podkreślają dobroczynne działanie piwa na pamięć: konsumenci tego trunku są w mniejszym stopniu narażeni na choroby takie jak Alzheimer czy demencja. Wszystko to z racji zawartości krzemu, który hamuje wchłanianie przez organizm aluminium podejrzewanego o przyczynianie się do wielu chorób neurodegeneracyjnych.
Zdrowotne właściwości piwa: zmniejsza ryzyko kamicy nerkowej. Wreszcie dość znana właściwość: piwo działa dobroczynnie na nerki, gdyż zapobiega powstawaniu kamieni. Według badań zrealizowanych przed laty w Finlandii, u mężczyzn wypijających butelkę piwa dziennie, ryzyko rozwinięcia się kamieni nerkowych jest aż o 40 procent niższe niż u pozostałych. Dzieje się tak dzięki zawartości chmielu, który spowalnia uwalnianie wapnia z kości i jest bardzo dobrym środkiem na kamicę nerkową.
Świat znany i nieznany. Holistycznie na każdy temat życia! O otaczającym nas świecie. Świat Wiedzy. Informacje o znanych i nieznanych, konwencjonalnych i niekonwencjonalnych metodach działania. Wiedza, świadomość, duchowość, rozwój, zdrowie. Nieznany świat psychotroniki, parapsychologii, psychologii komplementarnej, terapii naturalnych...
Szukaj tematu w zasobach archiwum
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
Aktualności
Popularne posty
-
Hiszpania to kraj i także raj dla naturystów, ekshibicjonistów, czy nudystów. Jest tam wiele plaż na których można wypoczywać, opalać się i...
-
Masz taką narośl na skórze? Przekonaj się, jak można się jej pozbyć. Najczęściej zauważamy je pod kolanami, pachami, na szyi albo w okolicac...
-
Spotkasz ich nie tylko w mieście, w parku, ale też i na wsi, nawet gdzieś na polnej drodze, czy na leśnej dróżce w lesie. Spotkasz ich równ...
-
Adam i Ewa na wczasach. Najpopularniejsza polska plaża. Mityczne "polisz Barbados", które przez wiele lat przyciągało turystów z ...
-
Idziesz ulicą, patrzysz, a tam jakiś facet obsikuje ścianę budynku. Wybierasz się do parku i widzisz delikwenta załatwiającego się pod drzew...
-
Czają się w parkach, pod akademikami, a nawet na cmentarzach i w kościołach. Rozsuwają płaszcze, czy kurtki i zaskakują kobiety widokiem swo...
-
Post-prawda, czyli o świecie, w którym ciągle można wierzyć w zamach smoleński. Post-prawda - najważniejsze słowo ostatnich lat - opisuje św...
No hay comentarios:
Publicar un comentario