Istnieje w kuchni szybka sypana wersja ciasta drożdżowego. W zależności od upodobań możemy dać pod kruszonkę owoce. Mogą to być śliwki, albo rodzynki. Zamiast do formy na ciasto, można według tej receptury upiec drożdżówki. Przepis wygląda tak!
Składniki:
- 10 dag drożdży (standardowa kostka)
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 roztrzepane jajka
- 1 szklanka oleju
- 3/4 szklanka mleka
- 4,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- owoce: jabłka, jagody, truskawki, śliwki lub inne
- można dodać, przygotować rodzynki, suszone śliwki
Kruszonka:
- 0,5 kostki masła (100g)
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru pudru
Do ciasta najlepiej użyć dużej miski z szerokim dnem. Wsypujemy według kolejności.
Na całej powierzchni dna rozkruszamy drobno drożdże.
Następnie posypujemy je drobnym cukrem i cukrem waniliowym.
Na to wylewamy roztrzepane jajka (mogą być roztrzepane widelcem, ale polecają też mikserem).
Na jajka wlewamy olej.
A następnie lekko ciepłe mleko.
Posypujemy całość równomiernie mąką.
Na końcu dajemy na wierzch szczyptę soli.
Można dołożyć rodzynki.
Ważne. Nie można mieszać, a ważne, należy zachować też podaną wyżej kolejność.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce nakryte ściereczką, ręcznikiem na 3 godziny.
Po tym czasie zawartość miski należy wymieszać, łyżką (polecają też chwilkę mikserem).
A po tym ciasto należy przełożyć do blachy / formy na ciasto (podłużnej) wyłożonej papierem, oczywiście formy lekko posmarowanej olejem.
W blasze, to ciasto przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu jeszcze na 30 min.
A w tym czasie robimy kruszonkę - rozcierając wszystkie składniki palcami do uzyskania jednolitych okruchów.
Na ciasto wykładamy owoce, lub rodzynki, suszone śliwki, ale nie za dużo (kwaśne owoce można wymieszać z cukrem i np. cynamonem) i posypujemy na wierzchu kruszonką.
Ciasto drożdżowe w foremce (na szybko, tak bez wyrabiania) wstawiamy do zimnego (nienagrzanego) piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut.
A jak ktoś lubi, można lekko posypać wierzch cukrem pudrem..
Bardzo szybkie ciasto drożdżowe, sypane z kruszonką
Sypane ciasto drożdżowe na szybko to idealna alternatywa dla ludzi zapracowanych, którzy lubią domowe wypieki i ten ciepły klimat, który towarzyszy przy ich przygotowaniu... Wystarczy włożyć w kolejności wszystkie składniki do miski, odstawić, wymieszać i gotowe, bez wyrabiania ! Świetny pomysł dla początkujących! Opcjonalnie można jeszcze dodać rodzynki do środka i kruszonkę na wierzch, musicie spróbować. Oto przepis!
Składniki na ciasto:
• 100 g świeżych drożdży
• 220 g cukru
•2 łyżki cukru waniliowego
• 3/4 szklanki mleka, letniego
• 200 g masła, stopionego
• 4 roztrzepane jajka
• 640 g mąki pszennej
• szczypta soli
* Wszystkie składniki wsypać do dużej miski według podanej wyżej kolejności. Nie mieszać ! Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godz.
* Potem piekarnik kuchenki nagrzać do 180 ºC.
* Po tym czasie wymieszać wszystko szpatułką (lub łyżką). W tej chwili można dodać rodzynki.
* Wyłożyć ciasto do dwóch foremek (po 1/2 do każdej). Wygładzić, aby wierzch był równy.
* Posypać kruszonką, z rodzynkami.
Składniki na kruszonkę:
• 200 g mąki
• 100 g cukru
• 100 g masła
Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść, a później rozdrobnić na małe okruszki. Przygotowane wcześniej ciasto posypać kruszonką, dodając troszkę rodzynek, jeśli ktoś lubi.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 min., po tym czasie zmniejszyć temperaturę ze 180 ºC do temperatury 160 ºC i piec jeszcze przez 15 min.
Wyłączyć piekarnik, by ciasto powoli samo już stygło. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia bo wyjdzie zakalec.
Przepis ten jest na 2 małe formy keksówki, np. o wymiarach 6,5 x 22,5 x 7 cm
Upieczone ciasto odłożyć, aby lekko ostygło. Na wierzch można (lub nie, jak kto lubi) posypać lekko cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe, klasyczne z kruszonką
Klasyczne, delikatne ciasto drożdżowe z dodatkiem rodzynek (które można pominąć) upieczone w formie keksowej z dużą ilością słodkiej, chrupiącej kruszonki. Najważniejsze w całym wypieku jest kruszonka. Ciasto idealnie pasuje na śniadanie. Jest smaczne posmarowane z samym naturalnym masłem, lub też z konfiturą, podane do mleka, kakaa jest pyszne.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
200 ml mleka
50 g cukru
I szczypta soli
2 jajka
60 g masła
100 g rodzynek (można pominąć)
Kruszonka:
70 g mąki pszennej
60 g masła
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 jajko
i trochę mleka
Sposób przygotowania:
1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 min.
2. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Na końcu dodać rodzynki i ponownie wyrobić.
3. Przygotować formę (blachę do pieczenia) keksową o długości 30 cm. Formę wysmarować margaryną i wyłożyć folią aluminiową tak, aby folia wystawała sporo poza formę. (Ciasto drożdżowe rośnie sporo podczas pieczenia. Folia aluminiowa zapobiega „wypadaniu” z formy kruszonki, która jest ułożona na górze). Ciasto przełożyć do formy (do połowy formy, brytfanny) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż wypełni całą formę (ok. 30 min.).
4. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
5. Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem rozkłóconym z małą ilością mleka. Ułożyć, lub posypać kruszonkę, ewentualnie pojedynczymi rodzynkami.
6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min. w temperaturze 180 °C.
7. Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie do ostygnięcia. Lekko ciepłe wyciągnąć z formy i ściągnąć folię. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
No hay comentarios:
Publicar un comentario