Jak restauracje (szczególnie sieciówki) manipulują, byś wydał więcej? Popularne sztuczki . Fakty. Rady. Na co zwrócić uwagę? Warto wiedzieć! The Guardian pisze:
Sezon wakacyjny dla restauracji może się okazać prawdziwą żyłą złota. Szczególnie dla tych w popularnych urlopowych kurortach. Restauratorzy imają się różnych sposobów na to, by głębiej sięgnąć do twojej kieszeni. I dzięki doskonale zaplanowanym trikom, strategii, która swoje korzenie ma w psychologii handlu, zrobią to, kiedy ty nie będziesz nawet o tym wiedział. O czym należy pamiętać? Na co zwrócić uwagę? Brytyjski "The Guardian" demaskuje najczęstsze sztuczki.
Po pierwsze: MENU
Badania potwierdzają, że podczas czytania (np. karty menu) wzrok kierujemy na prawy górny róg - to tam najczęściej znajdują się najdroższe pozycje. Ale to nie wszystko. Często ceny dań są zawyżane. Zabieg ten powoduje, że kiedy wybierzemy tańszy zestaw, to i tak restaurator na tym zarobi, a my będziemy mieć spokojne sumienie, że nie wydaliśmy dużo - w końcu wybraliśmy posiłek, który wydawał się tani w stosunku do innych, znacznie droższych propozycji. Naukowcy twierdzą, że najtańsze dania znajdują się w lewym dolnym rogu karty.
Ułożenie win w karcie też ma znaczenie - żeby nie wyjść na skąpca, klienci często zamawiają drugą pozycję z menu, co daje im przekonanie, że nie wybrali drogiej butelki. W rzeczywistości wybrali drugą najdroższą - tę, na którą nałożona jest największa marża.
Trzeba uważać na jeszcze kilka elementów: restauratorzy w kartach menu często utrudniają porównanie cen i nie podają symbolu waluty, w której należy zapłacić (naukowcy twierdzą, że dzięki temu jesteśmy w stanie wydać więcej).
Po drugie: WYSTRÓJ WNĘTRZA
Wystrój wnętrza ma jeden cel: uwieść cię od momentu, kiedy przekroczysz próg restauracji. Tutaj wszystko ma znaczenie. Jeśli w tle sączy się francuski klasyk, to prawdopodobieństwo, że kupisz droższe francuskie wino, znacznie wzrasta.
Kształt kieliszków też ma znaczenie: jak donoszą naukowcy z Cornell University, dorośli wypijają więcej soku czy innych płynów z wysokich szklanek z wąskim dnem niż z niskich o dnie szerokim.
Kolory pobudzające wnętrz jak czerwone, pomarańczowe mają na celu zaostrzyć, pobudzić trawienie, apetyt. Wnętrza malowane są na te kolory, abyś więcej kupił, więcej zjadł.
Po trzecie: OBSŁUGA
Miły, uprzejmy, dbający o klienta kelner to - paradoksalnie - jedna z najgorszych rzeczy, która może ci się przytrafić w restauracji. Kelner wie, że jeśli namówi cię na głębsze sięgnięcie do portfela, to i on na tym skorzysta. Na przykład w postaci napiwków.
Kiedy obsługa recytuje specjalności szefa kuchni, nigdy nie podaje ceny - to dlatego że większość klientów wstydzi się o nią zapytać. Nieświadomie możesz więc zamówić coś naprawdę drogiego. Lista win również nie jest przypadkowa - kelner proponuje ją w takiej kolejności, żebyś wybrał jedno z droższych. Najtańsze są na początku - szybko o nich zapomnisz, nie poprosisz kelnera o powtórzenie, bo to dość krępujące. Kupisz więc jedno z ostatnich zaprezentowanych win - i jedno z najdroższych na liście. Wypijesz je szybko, o co zadba kelner, i kupisz kolejną butelkę.
Po czwarte: JEDZENIE
Jedzenie zazwyczaj jest słone (szczególnie w fast foodach) - to nie jest błąd kucharski, ale celowy zabieg, który spowoduje, że kupisz więcej napojów. Poza tym w restauracjach często prezentuje się dania specjalne. Ale nie jest to najlepsza propozycja dnia, a jedynie danie przygotowane z jadalnych resztek lub produktów na granicy daty ważności. A kosztuje tyle, ile każde inne.
Ciekawostką są również popularne w fast foodach zestawy. Zestaw znacznie utrudnia trafne oszacowanie i porównanie ceny między różnymi propozycjami, przez co prawdopodobieństwo wyboru najtańszego staje się mniejsze. Pisał o tym również onet.pl
Świat znany i nieznany. Holistycznie na każdy temat życia! O otaczającym nas świecie. Świat Wiedzy. Informacje o znanych i nieznanych, konwencjonalnych i niekonwencjonalnych metodach działania. Wiedza, świadomość, duchowość, rozwój, zdrowie. Nieznany świat psychotroniki, parapsychologii, psychologii komplementarnej, terapii naturalnych...
Szukaj tematu w zasobach archiwum
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
Aktualności
Popularne posty
-
Hiszpania to kraj i także raj dla naturystów, ekshibicjonistów, czy nudystów. Jest tam wiele plaż na których można wypoczywać, opalać się i...
-
Masz taką narośl na skórze? Przekonaj się, jak można się jej pozbyć. Najczęściej zauważamy je pod kolanami, pachami, na szyi albo w okolicac...
-
Spotkasz ich nie tylko w mieście, w parku, ale też i na wsi, nawet gdzieś na polnej drodze, czy na leśnej dróżce w lesie. Spotkasz ich równ...
-
Adam i Ewa na wczasach. Najpopularniejsza polska plaża. Mityczne "polisz Barbados", które przez wiele lat przyciągało turystów z ...
-
Idziesz ulicą, patrzysz, a tam jakiś facet obsikuje ścianę budynku. Wybierasz się do parku i widzisz delikwenta załatwiającego się pod drzew...
-
Czają się w parkach, pod akademikami, a nawet na cmentarzach i w kościołach. Rozsuwają płaszcze, czy kurtki i zaskakują kobiety widokiem swo...
-
Post-prawda, czyli o świecie, w którym ciągle można wierzyć w zamach smoleński. Post-prawda - najważniejsze słowo ostatnich lat - opisuje św...
No hay comentarios:
Publicar un comentario