Szukaj tematu w zasobach archiwum

jueves, 19 de noviembre de 2020

Dieta wzmacnia układ odpornościowy

Większość osób, czyli te osoby, które mają bardzo osłabiony układ odpornościowy, które ciężko przechodzą COVID-19, cierpi na schorzenia współistniejące, takie jak cukrzyca typu 2 czy choroby serca, które zwykle są efektem złej diety, nadmiernego, regularnego picia alkoholu i siedzącego trybu życia.

Warto więc wiedzieć, w jaki sposób możemy poprawić naszą odporność i zdolność do walki z infekcjami”

– zaznacza w rozmowie z „Daily Mail” profesor Rob Thomas, onkolog i konsultant organizacji Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust.

Uczony przekonuje, że jednym z najskuteczniejszych środków zapobiegawczych jest stosowanie odpowiedniej diety.

Ważnym elementem jadłospisu wspierającego układ odpornościowy są fitochemikalia – odżywcze substancje naturalnie występujące w roślinach, które mają za zadanie chronić je przed szkodliwym działaniem czynników środowiskowych.

Przyjmowane przez ludzi zapobiegają rozmaitym chorobom, m.in. hamując namnażanie się komórek rakowych, a także wzmacniając serce i układ trawienny.

 Rozpoczęte niedawno badanie naukowe pod kierunkiem prof. Thomasa ma określić rolę związków fitochemicznych w zapobieganiu zakażeniu koronawirusem oraz łagodzeniu przebiegu wywołanej przezeń choroby koronawirusowej.

Uczony podkreśla, że już teraz warto uwzględnić w jadłospisie produkty zawierające fitochemikalia – ich pozytywny wpływ na organizm został przebadany i dobrze udokumentowany.

Występujące w niektórych owocach, warzywach, ziołach i przyprawach substancje zmniejszają ryzyko raka i innych poważnych chorób zwyrodnieniowych.

Produktami, które w szczególności należy włączyć do diety w dobie pandemii, są według naukowca owoce granatu, które zawierają katechinę i kwercetynę, bogata w kurkuminoidy kurkuma oraz będąca skarbnicą apigeniny herbata rumiankowa.

Badania laboratoryjne przeprowadzone w 2003 roku tuż po wybuchu epidemii SARS dowiodły, że obecne w tych produktach substancje zmniejszają zdolność wirusa do replikacji i penetracji komórek.

„Stwierdzono wówczas, że ich regularne przyjmowanie przynosi wiele korzyści zdrowotnych, m.in. zmniejszając stan zapalny w organizmie odpowiedzialny za osłabienie odporności."

– zaznacza prof. Thomas. I dodaje, że choć na wyniki rozpoczętego właśnie badania przyjdzie nam trochę poczekać, już teraz możemy przy pomocy pokarmów zawierających fitochemikalia wesprzeć swój układ immunologiczny.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Popularne posty