Większość osób, czyli te osoby, które mają bardzo osłabiony układ odpornościowy, które ciężko przechodzą COVID-19, cierpi na schorzenia współistniejące, takie jak cukrzyca typu 2 czy choroby serca, które zwykle są efektem złej diety, nadmiernego, regularnego picia alkoholu i siedzącego trybu życia.
Warto więc wiedzieć, w jaki sposób możemy poprawić naszą odporność i zdolność do walki z infekcjami”
– zaznacza w rozmowie z „Daily Mail” profesor Rob Thomas, onkolog i konsultant organizacji Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust.
Uczony przekonuje, że jednym z najskuteczniejszych środków zapobiegawczych jest stosowanie odpowiedniej diety.
Ważnym elementem jadłospisu wspierającego układ odpornościowy są fitochemikalia – odżywcze substancje naturalnie występujące w roślinach, które mają za zadanie chronić je przed szkodliwym działaniem czynników środowiskowych.
Przyjmowane przez ludzi zapobiegają rozmaitym chorobom, m.in. hamując namnażanie się komórek rakowych, a także wzmacniając serce i układ trawienny.
Rozpoczęte niedawno badanie naukowe pod kierunkiem prof. Thomasa ma określić rolę związków fitochemicznych w zapobieganiu zakażeniu koronawirusem oraz łagodzeniu przebiegu wywołanej przezeń choroby koronawirusowej.
Uczony podkreśla, że już teraz warto uwzględnić w jadłospisie produkty zawierające fitochemikalia – ich pozytywny wpływ na organizm został przebadany i dobrze udokumentowany.
Występujące w niektórych owocach, warzywach, ziołach i przyprawach substancje zmniejszają ryzyko raka i innych poważnych chorób zwyrodnieniowych.
Produktami, które w szczególności należy włączyć do diety w dobie pandemii, są według naukowca owoce granatu, które zawierają katechinę i kwercetynę, bogata w kurkuminoidy kurkuma oraz będąca skarbnicą apigeniny herbata rumiankowa.
Badania laboratoryjne przeprowadzone w 2003 roku tuż po wybuchu epidemii SARS dowiodły, że obecne w tych produktach substancje zmniejszają zdolność wirusa do replikacji i penetracji komórek.
„Stwierdzono wówczas, że ich regularne przyjmowanie przynosi wiele korzyści zdrowotnych, m.in. zmniejszając stan zapalny w organizmie odpowiedzialny za osłabienie odporności."
– zaznacza prof. Thomas. I dodaje, że choć na wyniki rozpoczętego właśnie badania przyjdzie nam trochę poczekać, już teraz możemy przy pomocy pokarmów zawierających fitochemikalia wesprzeć swój układ immunologiczny.
No hay comentarios:
Publicar un comentario